Jyllands Posten d. 6 april 2001 sektion 1

Gøgler-musik.

Af SØREN CHR. KIRKEGAARD

 

Div. kunstnere:
GØGLERNES NAT
57 min.
Musikpres (tlf. 86229464)

* * * *      

Man kan ikke dufte savsmulden, og artisterne må man også tænke sig til. Men ellers er der masser af cirkus- og markedsstemning på denne CD, hvor omkring 30 gøglere og gademusikanter tilsammen tegner et broget billede af gøglernes farverige musikalske univers. For selvfølgelig hører der musik til gøgl og cirkus på gadeplan, og det er i det niveau, vi befinder os. De medvirkende gøglere og musikere kommer fra en række mindre cirkus (Cirkus Krone, Cirkus Mongo, Cirkus Skunk, Cirkus Tusindben og Fru Doras Omkringfarende Cirkusvarieté) og fra gøglergrupperne A'Kadrabra, De Splittergale, Habatusa og Truppu Trotto.

Idéen til CD'en opstod efter den afsluttende nat på Gøglerfestivalen i Thisted i 1996, men omrejsende gøglere og cirkusfolk er svære at få hold på, så først i maj 1999 lykkedes det at realisere idéen. I tre dage samledes gøglere og lydfolk på Cirkus Krones skole i Hårup, og her blev de musikalske udfoldelser foreviget på en båndoptager, så musikken er i høj grad unplugged - en slags musikalsk pendant til dogmefilmene. Men det er kun med til at understrege autenticiteten, som specielt for den type musik er en væsentlig del af oplevelsen.

Autenticiteten bliver yderligere understreget af, at de enkelte numre på næsten tribinnisk manér bliver rekommanderet og kædet sammen af Cirkus Krones ukronede cirkuskonge, Regner Thierry. Hvilket på sin vis også er lidt vemodigt. Regner Thierry døde kun et par måneder efter indspilningen. Cirkusdirektørens frue, Ebba Thierry, medvirker i øvrigt også på CD'en. Hun får det sidste ord med et udsnit af sit potpourri om klovnen.

Ellers tegner CD'en et meget broget billede af gøglernes musikalske univers. Der indledes med en gammel paradesang, ''Gøglersangen'', og den muntre stemning er også fremherskende i sange som den countryprægede ''En gøgler går sin egen vej'', snakkesangen ''Skære halm'' og John Mogensens ''Sæt dig i en vejgrøft'', fornøjeligt fortolket af Hanne og Marie fra Fru Doras Omkringfarende Cirkusvarieté. Et spøjst indslag leveres også af David Skunk, som synger ''Sixty Kilo On My Back'', mens han ene mand betjener både susaphon, banjo og rygtromme.

Men det er ikke tant og fjas det hele. Vemodig er sangen ''Bedstefar'' til minde om en gammel landevejsgøgler, inderligt sunget af Tonny Trifolikum og Carsten Hønsehus, og vemod er der også i ''Gøgleren'', oprindeligt skrevet til gårdsangeren Hermans begravelse. Søren Plum synger sin egen ''Evighedens gøgler'' om en desillusioneret gøgler, og Herman Brysch fortæller i sin egen ''Sorte klovn'' om klovnepigen, som er træt af gøglerlivet, men som alligevel må ud på landevejen, når foråret kommer.

Således byder gøglerlivet på både sorger og glæder, og begge dele afspejler sig på en CD, som musikalsk også byder på lidt af hvert. Mest glade amatører, hvoraf nogle med større talent end andre, men alle med gøglersindets jordnære folkelighed. Her er både glade og sørgelige toner, garneret med ømhed, varme og humor. Et levende lydbillede af et stykke ægte folkelig kultur.