Nordjyske Stifttidende Fredag d. 8. November 2002

Onkel Dannys diciple

Musik: Dan Turèlls forfatterskab er omdrejningspunktet på Østvendsyssel Ungdomsskole.

"Det er med at få det til at blive et stykke, som andre end onkel Åge og Moster Fie kan lide"

Michsel West, instruktør

Af  Jesper Schouenborg

 

DRONNINGLUND:     Måske svæver han oppe under loftet med sine sortlakerede negle. Dan Turell. Og hvis han hænger deroppe i hallen på Østvendsyssel Ungdomsskole, kan han se en myretue bestående af 104 elever, der løber frem og tilbage mellem scenen til generalprøven på forestillingen om Dan Turens forfatterskab. Stykket er en kulmination på skolens musiske uge; hvor eleverne har lagt alle kræfter i "Dan Turell ‑ en kalejdoskopisk fortælling om Dan Turell".

 

NORDJYSKE er taget på den sidste tur gennem skolen inden fredagens premiere, og journalisten vil stille sig i et hjørne og blive overvældet, bare blive overvældet af alt dette liv, som onkel Danny ville have sagt det.

På scenen prøver den erfarne teaterinstruktør Michael West at få styr på tropperne. Han er specielt lejet til at være styrmand midt i det totale kaos, der gerne skal blive til total‑teater.

 Så skal I holde mund, siger han i mikrofonen.

Der bliver stille. Det er nemlig tid til den første generalprøve på stykket, der er bygget på uddrag af bogen "Vangede Billeder", hvor Dan Turell skriver om sin barndom. Scenen er bygget op som et storbymiljø, hvor det naturlige mødested er "Stjernecaféen". Bag scenen står kolonner af elever klar til, at de skal op på scenen, mens Michael West tripper rundt og instruerer på scenen.

- Det er med at få det til at blive et stykke, som andre end onkel Aage og moster Fie kan lide, siger han, mens en elev drysser forbi.

- Kom nu på din plads, siger Michael West.

Han er vant til at arbejde med skuespillere uden erfaring. - Det er lidt af en sport at få det hele til at fungere.

Ifølge Tina Lynglund fra skolens 10.b, der spiller en af hovedrollerne som en figur, der bliver til journalisten fra Dan Turells kriminalromaner, har det været en god oplevelse at arbejde sammen med instruktøren.

- Det har været en rigtig fed oplevelse og et chok for nogen, men ikke for mig, fordi jeg har spillet teater før, siger Tina Lynglund, der med hendes egne ord har glædet sig helt vildt til den musiske uge, fordi teater er hendes store interesse.

Men før uge 45 kendte hun ikke meget til Dan Turell, og hun havde ikke læst noget med den folkekære forfatter.

- Jeg kunne godt tænke mig at læse noget med ham nu. Han var en speciel person, siger Tina Lynglund.

Midt i mylderet står forstander Jens Rasmussen. For ham har det været en stor oplevelse at se elevernes indsats.

- Der var ingenting her mandag morgen. Der var intet, siger Jens Rasmussen, imens han betragter den imponerende scenografi.

Alle elever står sammen om stykket, for alle elever har noget at give, det er en bevidst holdning for at give alle en god fællesoplevelse. Sidste år opførte eleverne et stykke med udgangspunkt i sangen "Gloria", der er skrevet af Lars Lilholt.

Forstanderen tror den musiske uge giver eleverne en følelse af ansvar overfor fællesskabet.

- Det betyder meget for eleverne, for det er en af de store oplevelser på højde med, når vi tager på udlandsrejse.

Den musiske uge koster skolen i omegnen af 30.000 kr, og i dag vil stykket blive vist for skoleklasser og for forældre, der vil valfarte til skolen.

- Vi vil gerne have, at ugen kan blive brugt i en faglig sammenhæng, og ikke kun at ugen har den funktion, at vi har det sjovt, siger Jens Rasmussen.

Forstanderen er godt tilfreds med stykket, og måske ville Dan Turell også være det og sige, som han gjorde i digtet Cool, mand.

- Helt cool. Cool som et fingerknips som en gadekat, der sniger sig om hjørnet.